Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Duke Energy: Αποτυχημένη η επένδυσή μας στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/

Τρίτη, 29 Δεκέμβριος 2009 - 13:05

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Την τοποθέτησή της σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν την Duke Energy στο να αποχωρήσει από την επένδυσή της στην Ελλάδα δίνει στο Capital.gr η αμερικανική εταιρεία. Η εταιρεία χαρακτηρίζει ειδικότερα ως αποτυχημένη την επένδυσή της στην Ελλάδα. Mε βάση τη δήλωση της Duke Energy, προκύπτει ότι μετοχές που κατείχε μέσω της θυγατρικής της Cinergy στην ΕΠΑ Αττικής περνάνε αυτομάτως στην Αγροτική Τράπεζα. Και αυτό γιατί προκειμένου να εισέλθει η Cinergy στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ Αττικής στο πλαίσιο της τότε συμφωνίας είχε λάβει δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση τις μετοχές της στην ΕΠΑ. Η Duke δηλώνει ότι πρόσφατα σταμάτησε να αποπληρώνει το δάνειο προς την Αγροτική, προσθέτοντας ότι το δάνειο που έχει εγκαταλειφθεί δε συνδέεται με κανένα τρόπο με άλλες εταιρικές οντότητες της Duke.

Όπως αναφέρει αναλυτικά στη δήλωσή της στο Capital.gr η αμερικανική εταιρεία: «Το 2001 η Cinergy συνεργάστηκε με την Shell Gas BV και την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, προκειμένου να ολοκληρώσει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, που θα εξυπηρετούσε την περιοχή των Αθηνών. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορούσε την απόκτηση ποσοστού 24,99% της ΕΠΑ Αττικής. Για έναν αριθμό από λόγους, η επένδυση δεν ήταν επιτυχημένη. Πρόσφατα, η Duke Energy εγκατέλειψε ένα "μη εγγυημένο δάνειο" που είχε συνάψει ως μέρος της συναλλαγής και για το οποίο είχαν δοθεί ως ενέχυρο οι μετοχές της Duke στην εταιρεία συμμετοχών που κατέχει τη γενική άδεια κατασκευής, και την Attiki Denmark και σε καμία περίπτωση δε συνδέεται με άλλες εταιρείες της Duke Energy».
Στην δήλωσή της τέλος, η αμερικανική εταιρεία σημειώνει ότι έχει ανταποκριθεί πλήρως στους όρους που προβλέπονταν στις συμφωνίες συνεργασίας, στους οποίους όρους περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση μεγάλου μέρους της κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου εντός και πέριξ των Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η αποχώρηση της Duke Energy από το μετοχικό κεφάλαιο της Attiki Denmark, ανακοινώθηκε χθες επισήμως από την ΕΠΑ Αττικής. Ωστόσο η επίσημη ενημέρωση αναφέρει ότι η μετοχική σύνθεση της ΕΠΑ Αττικής παραμένει αναλλοίωτη, δηλαδή 51% ΔΕΠΑ (μέσω της ΕΔΑ) και 49% Attiki Denmark.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου