Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΟΧΙ ξανά σε μηδενικές αυξήσεις

γιατί πρέπει να επιμείνουμε στα αιτήματα της τελευταίας γενικής συνέλευσης

1. Γιατί τον Οκτώβριο του 2010 ο πληθωρισμός τρέχει με 5,6% και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ανατιμηθεί ως 15%, άρα με μηδενική αύξηση στην ουσία θα έχουμε μείωση μισθού.

2. Γιατί και πέρσι δεν πήραμε αύξηση. Στην ουσία πήραμε 1% για 6 μήνες ενώ η προηγούμενη αύξηση είχε δοθεί 17 μήνες πριν. Αν και φέτος δεχτούμε μηδενικές αυξήσεις, επί της ουσίας αποδεχόμαστε ότι δεν θα πάρουμε ποτέ ξανά αύξηση στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

3. Γιατί τα αιτήματα της τελευταίας γενικής συνέλευσης είναι και εφικτά και δίκαια, καθώς κοστολογήθηκαν από τη Διοίκηση σε 700.000 € (περίπου 350.000 € κοστολογήθηκε το αίτημα για επίδομα χρήσης Η/Υ στο 15% της βασικής μισθοδοσίας), ενώ με βάση τις περικοπές σε λειτουργικά έξοδα η Διοίκηση υπολογίζει να έχει εξοικονομήσει το 2010, 4, 5 εκατ. €

4. Γιατί πριν την απόφαση για "πάγωμα" των μισθών, δεν είδαμε καμιά προσπάθεια περικοπών στα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια της εταιρείας, πρακτική η οποία ακολουθήθηκε από εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως, τις οποίες όντως «είχε χτυπήσει η κρίση».

5. Γιατί η "κρίση" δεν έχει το ίδιο βάρος παντού. Μπορεί π.χ. να υποχωρεί ο κλάδος των κατασκευών, αλλά δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με την ενέργεια. Αλλιώς πώς η ΕΠΑ Αττικής είναι τόσο περιζήτητη για διεθνείς και εγχώριους ενεργειακούς ομίλους;

6. Γιατί η Διοίκηση δηλώνει στα ΜΜΕ ότι παρά την κρίση ο στόχος για επιστροφή στην κερδοφορία το 2011 παραμένει, το οποίο προφανώς σημαίνει ότι και εμείς οι εργαζόμενοι προσφέρουμε από πλευράς μας το μέγιστο.

7. Γιατί η αναμενόμενη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης όπως και το άνοιγμα της αγοράς αεριοκίνησης με φ.α. ενδέχεται να δημιουργήσει κέρδη από τα οποία θα έχουμε εξαιρέσει τους εαυτούς μας υπογράφοντας μηδενικές αυξήσεις.

8. Γιατί σε τελική ανάλυση τα όποια προβλήματα της εταιρίας οφείλονται κατά βάση σε λανθασμένες επιλογές της εκάστοτε διοίκησης και είναι η σειρά της να "βάλει πλάτη". Υποχρέωση που επ' ουδενί δεν εξοφλείται επειδή "θα προσπαθήσουμε να μην απολύσουμε".

9. Γιατί η υπογραφή νέας ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις με την παρούσα διοίκηση δεν διασφαλίζει τίποτα. Δεν διασφαλίζει θέσεις εργασίας, δεν διασφαλίζει, έστω, αυξήσεις το 2011. Δεν διασφαλίζει  συμβολικές έστω αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους. Αν πέρσι κάναμε το λάθος να υπογράψουμε ΣΣΕ με μια διοίκηση που μετά από λίγο αποχώρησε, δικαιούμαστε και φέτος να κάνουμε το ίδιο λάθος;

10. Γιατί η άρνηση της διοίκησης σε κάθε προσπάθεια συμβιβασμού (όπως για αύξηση έστω 1%) και σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης (όπως εν πολλοίς έγινε και με τον εσωτερικό κανονισμό), δεν αποτελεί αδιέξοδο. Απεναντίας μας δίνει τη δυνατότητα προφυγής στη νόμιμη οδό της Διαιτησίας.

Ένα είναι σίγουρο ότι και αν αποφασίσουμε στη σημερινή γ.σ.. Με τη λογική της ανάθεσης στα μέλη του Δ.Σ. με την οποία λειτουργούσαμε ως σήμερα, αυξήσεις δεν πρόκειται να ξαναπάρουμε. Στη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος και της εργασιακής προοπτικής μας είμαστε αναγκασμένοι να αποφασίσουμε έναν άλλο δρόμο, πιο συλλογικό και πιο αποφασιστικό.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι μια ακόμα "εκκρεμότητα" που πρέπει να "κλίσει" εν΄όψει της επερχόμενης αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας.

Ας μάθουν ότι είμαστε και εμείς εδώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου