Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

το φυσικό αέριο θα παραμείνει σημαντικά ανταγωνιστικότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης

Πηγή:www.capital.gr

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 - 09:21
Τι θα γίνει με την τιμή του φυσικού αερίου για τους Αθηναίους


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δύο εναλλακτικά σενάρια επεξεργάζεται η ΕΠΑ Αττικής, για την τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Χρήστο Μπαλάσκα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κ. Μπαλάσκας τονίζει στο Capital.gr ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει σημαντικά ανταγωνιστικότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ υπό προϋποθέσεις το όφελος για τους καταναλωτές θα είναι ακόμη μεγαλύτερο σε σχέση με την υφιστάμενη σχέση κόστους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Έτσι, όπως αναφέρει ο κ. Μπαλάσκας, εφόσον επιβληθεί ΕΦΚ στο θέρμανσης και ανάλογα με το ύψος της αύξησης, η ΕΠΑ Αττικής εξετάζει να διατηρήσει την πολιτική ανταγωνιστικότερου καυσίμου αυξάνοντας σημαντικά τη διαφορά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή από 20% που είναι σήμερα η διαφορά της τιμής του φυσικού αερίου με το θέρμανσης, θα αυξηθεί από 30 έως 45%.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η εταιρεία είναι να επιστρέψει σε «κοστοστρεφή» τιμολογιακή πολιτική, δηλαδή η τιμή καταναλωτή θα υπολογίζεται με βάση το κόστος του καυσίμου συν το περιθώριο κέρδους της εταιρείας, εξασφαλίζοντας και πάλι σημαντική διαφορά με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Με τη σημερινή διαφορά τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου η απόσβεση για την εγκατάσταση της υποδομής φυσικού αερίου (λέβητες κλπ) γίνεται σε μία τριετία. Εφόσον η διαφορά πάει στο 40% τότε η απόσβεση για μια τυπική πολυκατοικία, θα γίνεται μόλις σε 1,5 χρόνο.

Σε σχέση με το πρόγραμμα χρηματοδότησης του κόστους για τη μετατροπή των εγκαταστάσεων σε πολυκατοικίες που «έτρεξε» το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μπαλάσκας τονίζει ότι έφερε 3,5 χιλιάδες νέα νοικοκυριά, με υψηλές καταναλώσεις, δηλαδή επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε οριστεί. Πάντως συνολικά οι νέες συμβολαιοποιήσεις, εμφανίζουν λόγω οικονομικής κρίσης μείωση της τάξης του 25,9% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για την αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκτιμάται ότι περισσότεροι καταναλωτές θα στραφούν στο φυσικό αέριο. Ήδη στην ΕΠΑ Αττικής παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών, που προς το παρόν δεν έχει μετουσιωθεί σε νέα συμβόλαια.

Σε σχέση με την πορεία της εταιρείας, παρατηρείται μια σχετική επιδείνωση των μεγεθών σε σχέση με τους αρχικές προβλέψεις καθώς το έτος αναμένεται να κλείσει με ζημιές της τάξης των 3,5 έως 4 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,5 εκατ. ευρώ. Πάντως ο στόχος για επιστροφή στην κερδοφορία το 2011 παραμένει.

το φυσικό αέριο θα παραμείνει σημαντικά ανταγωνιστικότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου