Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ 9 ΟΜΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ

Παίρνουν θέσεις για ΔΕΠΑ και ΕΠΑ Αττικής

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010,

Θέσεις μάχης εν όψει της αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου και της πώλησης του 49% της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής παίρνουν ανοιχτά πλέον οι μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι παίκτες της αγοράς ενέργειας.
Χθες και ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση των συμβούλων αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ από την κυβέρνηση, άνοιξαν οι μη δεσμευτικές προσφορές που υπέβαλαν συνολικά εννέα επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι διεκδικούν το μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τάσος Γιαννίτσης, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Γιάννη Κωστόπουλο, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γιάννη Χριστοδουλάκη.
Το συγκεκριμένο ραντεβού δεν έγινε σε τυχαίο χρόνο. Ο διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού 30-35% από το συνολικό 65% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στη ΔΕΠΑ βρίσκεται πολύ κοντά και το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ να αυξήσουν τη συμμετοχή τους (έχουν το 35%) στην εταιρεία του φυσικού αερίου είναι δεδομένο.
Το καλύτερο σενάριο για τα ΕΛΠΕ, που κατά πλειοψηφία πλέον ανήκουν στον όμιλο Λάτση, θα ήταν το ελληνικό Δημόσιο να προκρίνει το σενάριο παραχώρησης επιπλέον ποσοστού στον όμιλο.
Aυτό το σενάριο ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά αδύναμο, δεδομένων των αντιδράσεων που θα προκαλούσε από άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους, όπως ο όμιλος Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου και ξένοι όμιλοι, η μη υλοποίηση διαγωνιστικής διαδικασίας.
Το προς πώληση ποσοστό 25% της ΕΠΑ Αττικής ανήκε στην αμερικανική Duke Energy και έχει περάσει λόγω χρεών στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ προς πώληση πρόκειται να βγει και το 24% που ελέγχει η Shell, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό που «βγαίνει στο σφυρί» σε 49% συν το μάνατζμεντ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου