Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Shell: Παίρνει το μερίδιο της Duke Energy στην ΕΠΑ Αττικής

αναδημοσιεύουμε από την Ημερησία, 14/9/2011

Στα χέρια της Shell περνά ο έλεγχος του μεριδίου που κατείχε στην ΕΠΑ Αττικής η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Duke Energy.

Η συμφωνία, σε ό,τι αφορά στο βασικό της μέρος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα και το μόνο που απομένει, ώστε να ανακοινωθεί και επίσημα, είναι η αποτύπωση ορισμένων τελευταίων τεχνικών ζητημάτων ανάμεσα στα αντισυμβαλλόμενα μέρη.

Για το επιπλέον περίπου 25% που αγοράζει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής θα καταβάλει, κατά τις ίδιες πηγές, ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, με το οποίο ουσιαστικά θα αποπληρωθεί το μη εξυπηρετούμενο αρχικό δάνειο (ύψους 62 εκατ. ευρώ) που είχε λάβει από την ATEbank η Duke Energy, πριν αποχωρήσει από το σχήμα.



Σε σχέση με το διαδικαστικό κομμάτι και προκειμένου να υπηρετηθεί ο στόχος της μεταβίβασης, συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε να διαλυθεί η εταιρεία «Αττική Denmark» -το σχήμα δηλαδή που είχαν συστήσει από κοινού η Shell Gas & Power (με 49%) και η Duke Energy (με 51%) για να αποκτήσουν το 49% της ΕΠΑ Αττικής- και θα δημιουργηθεί στη θέση της η «Αττική Gas», η οποία θα ανήκει κατά 100% στη Shell.

Μετά και την οριστικοποίηση της συμφωνίας, το ποσοστό της Shell θα ανέβει στο 49% (καθώς κατέχει ήδη το 24%) της «ΕΠΑ Αττικής» και πλέον θα αναλάβει και το management της εταιρείας αερίου της πρωτεύουσας, με τη ΔΕΠΑ να κρατά στον έλεγχό της το 51% και να εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο, διασφαλίζοντας μια εποπτεία στη διοίκηση.

Η συγκεκριμένη συμφωνία χαρακτηρίζεται αμοιβαία επωφελής, δεδομένου ότι επιτυγχάνονται μία σειρά από στόχοι, όπως το ό,τι η ATEbank «κλείνει» την «πληγή» στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο με ένα τίμημα το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από τα 35-36 εκατ. ευρώ που λέγεται ότι της είχε προσφερθεί στον ατελέσφορο διεθνή διαγωνισμό του Μαρτίου.

Επίσης, η ΔΕΠΑ έχει, πλέον, έναν εταίρο απέναντί της και, κατά τα φαινόμενα, θα βελτιώσει το επίπεδο επικοινωνίας, η Shell -από την πλευρά της- παίρνει τις τύχες της ΕΠΑ Αττικής στα χέρια της, έχοντας μόνη το 49% και η ίδια η ΕΠΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις να αρχίσει να «τρέχει» επιχειρησιακά.

Δίκτυο

Όπως, μάλιστα, τονίζεται από πηγές της αγοράς, έχοντας ολοκληρώσει, κατά τεκμήριο, ήδη τις επενδύσεις που έπρεπε να υλοποιήσει σε επίπεδο δικτύου, αυτό που μένει τώρα στην «ΕΠΑ Αττικής» είναι να αξιοποιήσει αυτή την υποδομή και να δώσει έμφαση στην εμπορική πολιτική της, αφού παρά τις όποιες αβεβαιότητες που προκύπτουν από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικότερο του πετρελαίου θέρμανσης.

Το δίκτυο της «ΕΠΑ Αττικής» εκτείνεται σε συνολικό μήκος 3.000 χλμ. κι είναι σε θέση να «σηκώσει» την εξυπηρέτηση περίπου 800.000 οικιακών καταναλωτών. Με βάση πρόσφατα στοιχεία, η εταιρεία αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί περί τα 230.000 νοικοκυριά, 5.300 επαγγελματικούς και 400 μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου