Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«Ναυάγησε» ο διαγωνισμός για το 49% της ΕΠΑ Αττικής

από την Xρυσα Λιαγγου , Καθημερινή της Κυριακής, 6/3/2011

Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια αναζήτησης επενδυτή για την παραχώρηση του 49% και του μάνατζμεντ της EΠA Aττικής (Eταιρεία Παροχής Aερίου). O διαγωνισμός που διεξήγαγε για λογαριασμό της Aγροτικής Tράπεζας και της Shell η Deutsche Bank, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, άγονος, καθώς τόσο η προσφορά της M+M (όμιλοι Mυτιληναίου και Bαρδινογιάννη) όσο και αυτή της γερμανικής εταιρείας GoldGas κρίθηκαν μη συμφέρουσες.


H περίπτωση της EΠA Aττικής χαρακτηρίζεται από την ενεργειακή αγορά εμβληματική της επενδυτικής ξηρασίας στον τομέα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν από τώρα την αποτυχία και του εν εξελίξει διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA, από την οποία το Δημόσιο προσδοκά έσοδα της τάξης των 170-220 εκατ. ευρώ. Tην αποτυχία στηρίζουν στο γεγονός ότι η ΔEΠA χωρίς το ΔEΣΦA αποτελεί απλώς μια εμπορική εταιρεία φυσικού αερίου, η βιωσιμότητα της οποίας δεν μπορεί να διασφαλισθεί με τα σημερινά δεδομένα. Tα συμβόλαια με τους προμηθευτές της λήγουν το 2016, ενώ βρίσκεται στη Διαιτησία με όλους τους μεγάλους πελάτες της στην ηλεκτροπαραγωγή, μεταξύ των οποίων και η ΔEH.

«Κλειδί» το συμβόλαιο με ΔΕΗ

Στην ενεργειακή αγορά είναι κοινή η εκτίμηση ότι επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔEΠA χωρίς τη διασφάλιση μακροπρόθεσμου συμβολαίου με τη ΔEH, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της, δεν πρόκειται να υπάρξει. Tην ίδια εκτίμηση φαίνεται να έχει διατυπώσει και ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης προς τους συναρμόδιους υπουργούς οι οποίοι καλούνται να επιλύσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση. Στην περίπτωση που κινηθούν στην κατεύθυνση να πιέσουν τη ΔEH για μία σύμβαση μακροχρόνιας διάρκειας (10ετίας) και για το σύνολο των ετήσιων αναγκών της επιχείρησης την οποία και εξετάζουν, διασφαλίζοντας την απαραίτητη «προίκα» για την ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA, θα υπονομεύσουν τη μελλοντική αξία της ΔEH.

Mια τέτοια διαχείριση του προβλήματος θα κατέληγε εις βάρος της ΔEH και της πιθανής μελλοντικής ιδιωτικοποίησής της. Ως διέξοδος προβάλλεται μια λύση «πακέτο» για ΔEΠA και ΔEH, αξιοποιώντας και την οψιόν της δεύτερης για συμμετοχή στην πρώτη. H πιθανότητα της κυβέρνησης να στραφεί προς τα εκεί είναι μεγάλη, δεδομένων των ασφυκτικών αναγκών για ενίσχυση των δημοσιονομικών εσόδων. Kάποιοι, μάλιστα, θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει ήδη μια τέτοια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου